donderdag 13 januari 2011

Kerrie champignonragout met stokbrood


Soort gerecht: Voor- of tussengerecht
Aantal personen: 4 tot 8
Prijs per persoon: €1,00 - € 0,50

Ingrediënten:
40 gram bloem
60 gram boter
250 ml kruidenbouillon (bijvoorbeeld Knorr kruidenbouillon poeder)
250 gram champignons stukjes
1 ui grof snipperen
1 teen knoflook fijn gesneden
1 stevige zure appel in stukjes (bijvoorbeeld goudrenet)
½ rode paprika in stukjes
1 tl mosterd
200 ml crème fraîche
½ el kerrie
2 pakjes afbakstokbrood (2 stuks verpakking)
Zout en peper

Materialen:
Koks mes
Aardappelschilmesje
Broodmes
Snijplank
Hapjes/wokpan
Spatel/pollepel en/of garde
Eetlepels
Theelepels
Maatbeker
Oven
Afvalbakje
Bakjes
Kookwekker

Bereiding:
Verwarm de oven voor, op de temperatuur die op de verpakking van stokbrood staat (ca 200-220°C)
Als de oven voorverwarmt is, doe dan het stokbrood in de oven.
Snij alles wat gesneden moet worden met uitzondering van de appel, wegens bruinkleuring
Haal na de baktijd de stokbrood uit de oven en laat deze op de kop afkoelen, zo wordt de onderkant ook knapperig.
Smelt in een ruime pan de boter, hou de boter in beweging anders kan die aanbranden
Smoor de ui en knoflook in de boter voor ca 5 minuten, let op dat de ui en knoflook niet bruin kleurt.
Schil en snij de appel in stukjes en voeg deze aan de boter toe
Voeg hierna de gesneden champignons toe
Voeg de bloem er bij, en roer deze goed door en laat de roux gaar worden in ca 3 min
Snij het stokbrood in stukjes
1/3 deel van de bouillon toe en roer deze tot een gladde massa.
Als het goed gemengd is, voeg dan met kleine scheurtjes de bouillon toe en roer deze er ook weer goed door tot een gladde massa, door middel van niet alles in een keer wil het beter mengen en krijg je een mooie gladde roux.
Laat het mengsel ca 3-5 min door koken
Voeg hierna de paprika toe
Voeg dan de crème fraîche en mosterd toe, let op bij verwarmen dat de crème fraîche niet schift.
Voeg als laatste de kerrie toe. En maak het op smaak met zout en peper.
Serveer de Kerrie champignonragout met stokbrood zo warm mogelijke, anders word die dikker door het afkoelen.

Serveertips:
Ook lekker met rijst, maar dan is het recept geschikt voor 2 á 3 personen

©Margreet van Essen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten