maandag 6 juni 2011

Practicum: Degen en beslag

In deze les was het hoofdbestanddeel degen en beslag. En de verschillende technieken van het werken met degen en beslag te zien. Zoals dat cake een beslag is en voor een quiche weer korstdeeg nodig is.
Cupcakejes:
Bereidingswijze:

Waarnemingen/bespreking:
Bij het maken van het beslag viel op dat deze heel erg op cake beslag leek. En dat bij het mixen de mixer niet te hard moet staan, omdat anders het beslag overal heen kan vliegen. De smaak was redelijke sinaasappelachtig.

 
Yoghurtcake met appel:
Bereidingswijze:
150 gram suiker, 115 gram bloem, 0,6 dl dikke yoghurt, 36 gram roomboter, 2 eieren, 1 appel, 1 eetlepel melk, ½ zakje bakpoeder, ½ zakje vanille suiker

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een kleine cakevorm in met boter/ invetspray.
Roer de bloem, het bakpoeder, de suiker en de vanillesuiker door elkaar in een kom.  Breek de eieren erboven en roer dit samen met de yoghurt en melk erdoor.  Smelt de boter in een steelpan.  Roer dit door het yoghurtmengsel.  Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes.  Roer dit ook door het yoghurtmengsel en doe het mengsel in de vorm.  Zet de cake in midden van de oven. In circa 40 minuten gaar en goudbruin bakken.  Stort de cake op een taartrooster en laat deze verder afkoelen.

Waarnemingen/bespreking:
Het is een beslag, aangezien hij zeer vloeibaar is. De appel die word te gevoegd zakt helaas naar de bodem. Tijdens het bakken neemt de cake in volume toe, waardoor de cake scheurt aan de bovenkant, aangezien daar al korstvorming aanwezig is.
De smaak is zeer goed, fris van de appel.



Wentelteefjes:
Bereidingswijze:
4 sneetjes oud brood, 1 ei, 2 eetlepels suiker, 200 ml melk, beetje kaneel, boter, basterdsuiker.

Klop in een schaal het ei met de suiker schuimig. Klop de melk en de kaneel erdoor.
Snijd de sneetjes brood diagonaal door. Wentel ze door het ei-mengsel.
Laat ze ongeveer 5 min. weken. Bak het wentelteefje  in een koekenpan met hete boter, in 2-3 minuten goudbruin en gaar.  Bestrooi ze voor het serveren met de basterdsuiker.

Waarnemingen/bespreking:
De hoeveelheid kaneel was naar mijn mening te weinig, maar op zicht was het goed gelukt. Vooral is het van belang hoe oud brood is. Hoe ouder brood hoe beter het zal lukken. Het is vooral geschikt voor oud brood verwerking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten