zondag 22 mei 2011

Insecten

Net als vele heb ik echt geen idee, of ik ze wel zou eten of niet. Moet ik wel toegeven dat ik beestjes toch niet zo zie zitten. Maar als je moet geloven wat er over gevonden kan worden zitten ze wel vol met gezonde voedingstoffen. Maar welke insecten zijn nu in Nederland te krijgen voor menselijke consumptie en wat kan je er mee doen.
Feit: Er zijn circa 1.400 verschillende soorten insecten die voor de mens eetbaar zijn. Daarvan leeft 24% op het Amerikaanse continent, 24% in Azië, 38% in Afrika en slechts 2% in Europa. Eetbare insecten steken met een gehalte van 40 tot 70 procent aan eiwitten zeer gunstig af bij bijvoorbeeld mais, dat een proteïnegehalte heeft van slechts 10% (Bron: Insecten eten).

Veder is het eten van insecten eten 20 keer milieuvriendelijker dan het eten van vlees. Ze hebben minder oppervlakte nodig dan bijvoorbeeld koeien of varkens, minder voer en water. En doordat ze rijk zijn aan eiwitten, vetten en vitamines, een zeer goede vlees vervanger (Bron: evmi).

 
Zin er in gekregen om er eens zelf de proberen misschien met een van deze onderstaande recepten. Let wel op bij het kopen van insecten dat ze wel geschikt zijn voor menselijke consumptie.

De bekendste is dan ook wel de sprinkhaan, maar hoe dient deze dan gegeten worden? Dat kan bijvoorbeeld als gefrituurde sprinkhaan.
Maar ook meelwormen kan je prima eten, zoals in een lolly verwerkt of als een Meelwormsalade. Ook krekels kunnen gebruikt worden in recepten. Vooral met chocolade zijn ze goed te combineren. Bijvoorbeeld als een chocolade-krekelkoekjes

Zin in nog meer recepten met insecten kijk eens op insecten eten of zoek via Google.
Nog meer lezen over insecten kijk dan eens op de volgende site's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten